Zümrüt Begüm ÖGEL

Prof. Dr.

Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı
Gıda Mühendisliği Bölümü

Doktora: Moleküler Biyoloji ve Biyokimya, University of Leeds
Yüksek Lisans: Gıda Mühendisliği, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Lisans: Gıda Mühendisliği, Orta Doğu Teknik Üniversitesi

 

Çalışma alanları: Mikrobiyal Biyoteknoloji, Fungal moleküler genetik, Endüstriyel enzim genetiği ve üretimi

 

Kısa Özgeçmiş

İlk ve orta öğrenimini TED Ankara Koleji’nde tamamladı. 1985’de ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Ögel, aynı üniversitede 1985-1987 arasında Gıda Mühendisliği’nde yüksek lisans yaptıktan sonra 1993’de İngiltere University of Leeds’de ‘Moleküler Fungal Genetik ve Enzim Biyoteknolojisi’ alanında Moleküler Biyoloji ve Biyokimya Bölümünden doktora derecesini aldı. University of Oxford ‘Bitki Bilimleri Bölümü’nde davetli burslu araştırmacı olarak çalıştı.1994’de ODTÜ’de Gıda Mühendisliği Bölümünde yardımcı doçent,1998 yılında doçent, 2003 ‘de ise profesör oldu. Çeşitli idari görevlerde bulunan Ögel, 2005-2009 yılları arasında ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı, 6 yıl ODTÜ Mühendislik Fakültesi Eğitim Komisyonu üyesi ve 2 yıl Fakülte Kurulu üyesi, 2005-2009 arasında TÜBİTAK-Tarım Orman Veterinerlik (TOVAG) Danışma Kurulu üyesi oldu. 2009 -2010 arasında ziyaretçi akademisyen olarak Akdeniz Üniversitesinde tam-zamanlı öğretim üyesi olarak görev aldı. 2010 yılında ODTÜ tam zamanlı öğretim üyeliğinden ayrıldı ve ODTÜ’de ve Yeditepe Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak çalıştı. Ögel, 2015 Yılı Mart ayından itibaren  Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinde  Gıda Mühendisliği Kurucu Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır.

Ulusal ve uluslararası alanda yayınlanmış 117 adet yayını bulunan Prof.Dr. ÖGEL,  20 adet bilimsel kurulda hakemlik yaptı. TÜBİTAK-Mühendislik Bilimleri Dalında Genç Bilim İnsanı “TÜBİTAK Teşvik Ödülü" (2003), Klinik Mikoloji Derneği "En İyi Araştırma Ödülü" (2005),  Biyoteknoloji Derneği "Poster Yarışması 2. cilik Ödülü" (2005 ) sahibidir. Çeşitli idari görevleri yanı sıra KAL-DER, Eğitimde Kalite Grubunun kurulması ve Kurucu Başkanlığı, ODTÜ’de Eğitimde Kalite Çalışmaları, ODTÜ Biyoteknoloji Ar-Ge Merkezi Yönetim Kurulu Üyeliği, Akdeniz Üniversitesi bünyesinde açılan ‘Biyomühendislik’ Programının başvuru çalışmalarının gerçekleştirilmesi  gibi faaliyetlerde de aktif görev almıştır. Yurt-içi ve yurt-dışı çok sayıda seminere de davetli olarak katılan Ögel evli ve 2 çocuk annesidir.

CV

Web Sitesi

İletişim Bilgileri

Merkez Kampüs
Dede Korkut Mah. Beyşehir Cad. No:9 42080 Meram / KONYA
T: +90(332) 223 54 40
F: +90(332) 223 54 90

Seçilmiş Yayınlar

  1. N Ito, SEV Phillips, C Stevens, ZB Ögel, MJ McPherson, JN Keen, KDS Yadav, PF Knowles, Novel thioether bond revealed by a 1.7 Å crystal structure of galactose oxidase. "Nature", 350, (1991), p.87-90
  2. MJ McPherson, ZB Ögel, C Stevens, KDS Yadav, JN Keen, Galactose oxidase of Dactylium dendroides. Gene cloning and sequence analysis. "Journal of Biological Chemistry", 267, (1992), p.8146-8152.
  3. Koclar Avci G, Coruh N, Bolukbasi U, Ogel ZB. Oxidation of phenolic compounds by the bifunctional catalase–phenol oxidase (CATPO) from Scytalidium thermophilum. “Applied Microbiology and Biotechnology”, 97 (2013), p. 661-672. 
  4.  Yuzugullu, Y., Trinh, C. H., Smith, M. A., Pearson, A. R., Sutay Kocabas, D., Phillips, S. E. V., Bakır, U., Ogel, ZB & McPherson, M. J. Crystal structure, recombinant expression and mutagenesis studies of the bifunctional catalase-phenol oxidase from Scytalidium thermophilum. Acta Crystallographica Section D: Biological Crystallography, 69, (2013), 398-408.
  5. Yatmaz, E, Karahalil, E, Germec, M, Oziyici, HR, Karhan, M, Duruksu, G, Ogel, ZB, Turhan I. (2016). Enhanced Mannanase production from alternative sources by recombinant Aspergillus sojae. Acta Alimentaria, 45(3), 2016, 372-380.